5 belemmeringen die het volgen van je hart in de weg kunnen staan

5 belemmeringen - Michael Rosner Hyman
Foto: Michael Rosner Hyman

“Volg je hart”, is het advies dat regelmatig gegeven wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Persoonlijk vind ik dat best moeilijk. Het is zo makkelijk om in de waan van de dag te leven en volledig voorbij te gaan aan wat er werkelijk in mijn hart leeft. Onmogelijk dus om dan je hart te volgen. De volgende oorzaken komen bij mij het eerst naar boven als ik nadenk over wat mij in de weg kan staan om mijn hart te volgen. Herken jij ze?

Jachtig leven

Als je altijd maar doorgaat zonder af en toe stil te staan om tot rust te komen en na te gaan wat er in je hart leeft, kan je ook niet naar je hart luisteren, laat staan je hart volgen. Plan regelmatig een dag(deel) in waarin je niks ‘moet’. Gebruik die tijd om te niksen, je gedachten op te schrijven, te lezen, te bidden/mediteren, te dromen, een wandeling te maken, …  Als je in rust bent, komt er van alles naar boven borrelen. Geef daar aandacht aan de ideeën die in je opkomen  en welke stappen je kan zetten om die om te zetten naar concrete plannen.

Te veel, te snel

Oftewel: “I want it all and I want it now”. Soms willen we gewoon teveel en zijn onze doelen zo veel en zo groot dat we uiteindelijk niks doen omdat het te overweldigend is. Of we zijn zo ongeduldig dat we gelijk aan de gang gaan en halverwege afhaken omdat de stappen té groot blijken te zijn of de plannen niet goed doordacht. Dat werkt  verlammend.  In plaats van heel veel dingen tegelijk na te streven, maak een top 3 lijst van wat ècht belangrijk voor jou is. Dat is op zich al een uitdaging, maar het helpt je om  je hartsverlangen te ontdekken.  Stel prioriteiten hierin aan en maak een plan om dat te bereiken. Begin met 1 klein stapje richting jouw hartsverlangen en vier elk klein succesje. Het is makkelijker om je doel te bereiken in kleine stapjes dan in te grote stappen waardoor je ontmoedigd raakt.

Onzekerheid

Onzekerheid is een gevoel van tekortkoming. Je denkt dat je niet goed genoeg bent.  Dat veroorzaakt stress in relaties, hindert je bij het behalen van je doelen en beperkt het vermogen om bepaalde situaties het hoofd te kunnen bieden. Oorzaken die met name onzeker maken zijn o.a. vergelijken, afgaan op wat anderen van je vinden en gevoel van falen omdat iets niet goed gelukt is in het verleden. Pak die oorzaken aan, want ze belemmeren je in het volgen van je hart.

Pleasegedrag

Het is onmogelijk om je hart te volgen als je steeds bezig bent om te proberen het anderen naar de zin te maken. Natuurlijk is het goed om klaar te staan voor anderen, maar als je andermans behoeften altijd boven je eigen behoeften stelt, dan weet je uiteindelijk zelf niet meer wat je wil. Voordat je antwoord geeft als een ander je om een gunst vraagt, vraag jezelf af waaróm je iemand helpt. Het is niet eerlijk tegenover jezelf èn tegenover de ander als je niet vanuit je hart ‘ja’ zegt. Als je iets doet, doe het dan met je hele hart.

Valse overtuigingen

Als je je focust op wat je niet hèbt, niet bènt of niet kàn, beperk je jezelf en laat je kansen liggen om je hart te volgen. Als je bijv. denkt dat je geen tijd en geld hebt om een opleiding te volgen, dan kan je je niet ontwikkelingen in de richting waar je hartsverlangen ligt. Focus op problemen ligt vaak in het verlengde van valse overtuigingen. Valse overtuigingen zijn bijvoorbeeld: Ik ben niet goed genoeg, ik kom tekort, ik sta er alleen voor, ik doe er niet toe, wie ben ik om dat te willen doen, etc. Het kan eigenlijk van alles zijn dat jij als excuus gebruikt om je hart niet te volgen.

Wat zijn jouw belemmeringen om je hart te volgen?

Wil jij afrekenen met jouw belemmeringen?

Neem  contact met mij op via het contactformulier of via de WhatsApp knop.

Geen reactie's

Geef een reactie