Bescherm je hart boven alles

Bescherm je hart - Bart LaRue
Foto: Bart LaRue

De Joodse Koning Salomo (972-932 v.Chr.) stond bekend om zijn grote wijsheid. Veel gezegdes vinden hun oorsprong in uitspraken van hem. Zoals: “wie een kuil graaft voor een ander…” of “hoogmoed komt voor de val”.

Een van mijn favoriete uitspraken van hem is:

Bescherm je hart boven alles, want uit je hart komt alles voort wat je doet”

Hier wordt niet ons fysieke hart bedoeld natuurlijk. Het gaat hier om wie je ten diepste bent, de persoon zoals jij bedoeld bent.

Je hart beschermen, is zorgen voor je hart. Maar hoe doe je dat?

Voed je hart met het goede.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus richt je gedachten op alles wat waar, eerlijk, heilig, vriendelijk, mooi en goed is. Vul je gedachten met positiviteit. Lees boeken met positieve inhoud. Luister en kijk naar films, muziek, documentaires, etc. die inspireren. Mijd negatieve media. Zelfs in moeilijke omstandigheden kan je je hart beschermen door aandacht te geven aan de positieve kant van het leven. Er zijn altijd lichtpuntjes en je kan altijd goed doen. Dat geeft een goed gevoel. Ga daarom op zoek naar de lichtpuntjes en bedenk dat je ook zelf een licht kan zijn dat je helder kan laten schijnen voor anderen.

Wees aardig tegen jezelf.

De lelijkste dingen die je hart te verdragen krijgt, komen meestal niet van anderen, maar van de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. Wees je bewust van je gedachten en wat ze met je doen. Wat een gebeurtenis met je doet, hangt af van de waarde die jij eraan geeft. Vraag je af of de negatieve gedachte over jezelf (of je situatie) waar is. Zo niet, vervang de leugen waar je in gelooft over jezelf voor de waarheid. Zo zal je in positieve zin veranderen, simpelweg door een nieuwe manier van denken.

Wees eerlijk tegenover jezelf.

Natuurlijk zijn niet àlle negatieve gedachten over jezelf een leugen. Vraag je af waar de negativiteit vandaan komt. Is er iets in je leven wat je hart vergiftigt? Gedachten van jaloezie, bitterheid, minderwaardigheid, misplaatste trots, irritaties? Sta stil bij deze gedachten en pak ze aan. Dit zijn vaak gedachten met betrekking tot ànderen, maar die hun oorsprong hebben in jouw eigen pijn. Maak het goed met die ander en geef aandacht aan de pijn die jou belemmert om te worden wie je ten diepste bent.

Verzorg de wonden van je hart.

Een wond die niet schoon gemaakt wordt gaat infecteren en tast het weefsel eromheen verder aan. Dit kan desastreuze gevolgen hebben. Maar desinfecteren doet pijn. Pijn bovenop de pijn die je al hebt en waar je dus niet op zit te wachten. Hetzelfde geldt voor een verwond hart. Daarom kom je er liever maar niet aan. Maar niks doen is geen optie. Geef die wond aandacht, ga door de pijn heen.

Soms moet weggedrukt verdriet aandacht krijgen om je gebroken hart te genezen. Geef het ruimte. Zoek iemand om mee te praten en laat je tranen de vrije loop. Tranen zijn een kussen waar je ziel op rust. Tranen zijn je kracht en dus niet een vorm van zwakte.

Vaak is er vergeving nodig om de wond die een ander je heeft toegebracht te kunnen laten genezen. Dat is een moeilijk proces, maar ga het aan, anders is de kans groot dat je verbitterd raakt en dat kan je letterlijk ziek maken. Vraag hulp als je het niet alleen kan. Klik hier voor hulp.

Hoe zorg jij voor jouw hart?

Geen reactie's

Geef een reactie